Somajul se mentine la acelasi nivel desi economia este intr-o usoara crestere

La sfarsitul anului 2013 România avea aproximativ 740.000 de şomeri. Potrivit statisticilor oficiale rata şomajului a stagnat în noiembrie 2013 faţă de luna anterioară, la 7,3%, iar pentru ultima lună a anului nu se intrevedeau schimbări majore. Un aspect important este acela că somajul a crescut fată de aceeasi perioadă a anului 2012, cand in Romania se inregistrau 669.000 someri. Si in 2011, cand Romania incerca să iasă din criză numarul somerilor era cu ceva mai mic decat in 2013 (727.000 persoane). Din analiza datelor reiese ca somajul a crescut cu 1,78% in ultimii 3 ani.

Desi PIBul a fost in creste de 3 ani, si s-a apropiat de nivelul atins inaintea crizei, potrivit datelor oficiale numarul locurilor de muncă a inregistrat o crestere mult mai mică. Astfel dacă la finalul trimestrului III al anului 2011 populatia ocupată era de 9.042 mii persoane si numărul de salariati era de 6.097 mii persoane, iar la finalul aceleasi perioade a anului 2012 populatia ocupată era de 9.214 mii persoane, cu un număr de salariati de 6.181 mii persoane, la finalul trimestrului III al anului 2013 populatia ocupată a fost de 9.450 mii personae iar numărul de salariati de doar 6.356 mii persoane. Astfel in cei 3 ani populatia ocupată a crescut cu 4,51% in timp ce numărul de salariati a crescut cu doar 4,28%.
Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier pe trimestrul III 2011 a fost de 143467,9 milioane lei, in timp ce Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – pe trimestrul al III-lea 2013 a fost de 157320,9 milioane lei, ceea ce insemană că in intervalul mentionat a avut loc o crestere a Produsului Intern Brut 9,66%.
Astfel devine evident că după criza solutia aleasa de companiile romanesti pentru a se redresa a fost de a reduce numărul locurilor de muncă si de a investi in automatizare pentru a realiza cresteri ale volumului de activitate.

Lasand la o parte statisticile oficiale grav este faptul că numărul de persoane care nu au un loc de muncă este mult mai mare decat numărul de someri inregistrati. Astfel la finalul trimestrului III 2013 populatia activă era de 10.162 mii persoane in timp ce numărul de salariati a fost de 6.356 mii persoane.
Motivele pentru care există acestă neconcordantă intre numărul de someri si diferenta dintre populatia activă si numărul de salariati sunt multiple. Unii oameni lucrează de fapt in economia subterană, altii au iesit din scriptele oficiale pentru că nu au reusit să se mai integreze pe piata muncii, iar altii preferă să se multumească cu ce mai culeg din gradina proprie decat să muncească in schimbul unui salariu.
Pentru cei care nu vor să lucreze la negru si nu au o gospogarie la tara din care să-si asigure subzistenta situatia este destul de gravă deoarece o crestere economica de genul celei pe care o avem nu este suficientă pentru a genera cresterea ocuparii. Deocamdată singura lor solutie este să se inregistreze la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de muncă sau la companiile private de selectie si recrutare a fortei de munca autorizate, care i-ar putea sprijini sa isi găsească un loc de muncă.

Potrivit Biroului Internaţional al Muncii, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.

Lasă un comentariu